Mer om stiftelser, stöd och stipendier

Klicka här för att söka bidrag & stipendier

Vem kan få pengar?

Ja, många får pengar och alla pengar du får är skattefria och behöver inte betalas tillbaka. Kvinnor, män, ungdomar och barn kan få pengar. Friska, sjuka, funktionshindrade, fattiga, ensamstående föräldrar, arbetslösa, organisationer, institutioner, skolor, föreningar och företag verksamma inom vård, kultur, utbildning, omsorg, miljö,  kan få stöd.

Hur mycket pengar kan du få?

Utdelningen varierar från ca 1 000 kronor till långt över 100 000 kronor per fond och år - och du kan söka så många fonder som du vill och få ur flera fonder samtidigt. Tillsammans utdelar de fonder vi har många miljarder kronor årligen. Föreningar och organisationer kan få upp till en miljon kronor i delfinansiering, i undantagsfall ännu mer.

Vad kan du få pengar till?

Du kan få pengar till studier, forskning, resor, hyran, idrott, kultur, kurser, vård, litteratur och ideell verksamhet. Det kan gälla ditt eget privatliv och familj eller annan verksamhet i yrkesliv, organisation, förening eller vissa typer av eget företag.

Stipendier för studier

Det finns stipendier för studier på grundskolenivå, gymnasium, folkhögskola, högskola och universitet. Dessutom stipendier för kurser och vidareutbildningar. Det finns studiestipendier som vänder sig till ungdomar av båda könen. Andra stipendier vänder sig till personer som bor eller kommer från en viss ort. Vissa stipendier är för studier på någon särskild skola eller ort. Andra stipendier är för studier inom ett visst ämnesområde.

Stipendier för utlandet

När man ska utomlands blir det värre att finna stipendier eftersom du kan vara behörig att söka vissa stipendier i det land du ska till. Vi kan hjälpa dig att finna dessa stipendier eftersom vi har stipendieuppgifter från nästan alla länder i hela världen. Bäst är vi på de populäraste länderna som USA, Storbritannien, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Hawaii, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Norden.

Kostnadsfri hjälp, helt gratis, att finna skolor för studier i utlandet

Utlandsstudier.se hjälper dig som vill studera utomlands helt gratis. Här kan du söka efter skolor i en stor skoldatabas och ställa frågor om utlandsstudier. Sajten innehåller också många guider och artiklar som behandlar ämnen som studiemedel, stipendier, utlandsstudieförsäkring och hur man kan studera utomlands gratis.

Bidrag till sjuka och funktionshindrade

Har du en sjukdom eller ett funktionshinder eller känner du någon som kunde behöva lite hjälp? Det finns stöd till vård, alternativ vård, rehabilitering, rekreation, vårdresor, hjälpmedel och för handikappades utbildning. Det behöver inte vara en svår sjukdom utan även ett något lindrigare funktionshinder eller allergi kan med ett läkarintyg göra dig berättigad att söka utbildningsstipendier för sjuka/funktionshindrade

Bidrag till ekonomiskt behövande

Långt innan socialen såg dagens ljus fanns det stöd till "mindre bemedlade". Om du hamnat i en oförvållad knipa genom att du blivit ensamstående förälder eller familj med låg försörjningsförmåga kan du söka stöd. Andra skäl för stöd är sociala problem, sjukdom eller funktionshinder. Man kan söka pengar till kläder, hyra, heminredning, hushållsmaskiner, ombyggnad och resor. En del fonder använder sig av uttrycket Pauvres honteux; "blygsamma fattiga", ett franskt uttryck för personer, som lever i fattigdom, men skäms för att söka hjälp. I mindre vidsträckt bemärkelse nyttjas uttrycket om dem, som råkat i fattigdom efter att ha sett bättre dagar, t.ex. fattiga änkor som är efterlevande till en rik person som inte lämnade något kvar efter sig. Det är upp till stiftelsens styrelse att tolka uttrycket, ibland tolkas det generöst ibland snävt dvs. bara för personer med "finare" bakgrund t.ex. någon med högre utbildning eller en person som innehaft en högre tjänst men som råkat i nöd av något slag.

Anslag för forskning

Vi har uppgifter om stipendier, anslag, resebidrag, publiceringsstöd och utrustningsbidrag för doktorandstudier och forskning i Sverige eller utomlands. Extra värdefull är vår information om internationella stiftelser eller organ (inom bl.a. EU) som stöder forskning inom vissa ämnesområden eller geografiska regioner.

Stöd till kultur

För konstnärer och kulturarbetare av alla de slag har det sedan länge funnits en hel del stipendier att hämta. Du kan få hjälp att finna stipendier för kurser, hela utbildningar, projekt- och utställningsbidrag, tävlingsstipendier, konstnärsbostäder mm, både i Sverige och utlandet. Det finns även fonder som enbart ger till juridiska personer inom kulturområdet, dvs teater, dans, musik, konst osv. och skolor inom liknande områden.

Idrottsstipendier

Att det finns stipendier för idrottare, tränare och ledare kanske du känner till. Kravet är att du ska vara aktivt tävlande eller syssla med idrott som tränare eller ledare i någon form. Det finns både för att främja idrotten som sådan och för dina egna studier. Internationaliseringsstipendier och träningsläger är andra exempel.

Stöd för projekt, föreningar, skolor och organisationer

Bidrag finns för projekt, föreningar, skolor, kårer o. organisationer. När nu statens och kommunernas förmåga att stödja minskar kan en alternativ finansiering finnas till olika sociala, samhällsnyttiga, internationella eller kulturella verksamheter. Om ni behöver pengar till nya projekt, investeringar, personalutbildning eller reguljär verksamhet finns det stora chanser att få stöd både från svenska och utländska fonder. Vi har uppgifter om fonder som tillsammans delar ut många miljarder svenska kronor årligen så det är inga småpengar.

Vad är stipendier och fonder?

En fond eller en stiftelse uppstår när en donator överlämnar en summa pengar eller andra tillgångar till en särskild styrelse att förvalta. Varje år ska sedan pengar delas ut för ändamål som donatorn bestämt. Dom som förvaltar fonden kan sedan inte själva ändra på reglerna utan måste följa dessa. Man ska inte godta vilka svar som helst när man kontaktar fonderna - en fond som uppenbarligen inte förvaltas enligt stadgarna kan man anmäla till länsstyrelsen. Bara i Sverige finns det mer än 10 000 fonder och stiftelser med en sammanlagd förmögenhet på mer än 500 miljarder kronor. De är avsedda att hjälpa till i situationer där staten eller kommunerna inte anser sig kunna bistå. Fonder och stiftelser bildas ofta av moraliska skäl men också av rena skatteskäl. Pengar som donatorn avsätter till en fond beskattas inte, om mer än 80 procent av avkastningen på pengarna delas ut. Därför måste fonderna dela ut pengar annars kan de beskattas.

Klicka här för att söka bidrag & stipendier