Studier och Utbildning

Hur du skriver en bra ansökan för hjälp att få studiestipendie

Börja ansökningsprocessen i god tid! Gärna mer än 12 månader i förväg.

Att skriva en ansökan om studiestipendier är lite svårare än att ansökan om bidrag för fattiga och sjuka. Du konkurrerar med många andra sökande. Därför måste du göra en vinnande ansökan som är väl underbyggd med betyg, intyg och flera rekommendationsbrev.

Din historia och karaktär är viktigast, precis som när du söker ett jobb. Skapa trovärdighet, beundran och känslor. ”Wow vilken kille/tjej!”

Du kan söka bidrag för resor, studiematerial, kursavgifter, utbildning utomlands, praktikplatser, internship etc. Om du är ensamstående med barn, sjuk eller funktionshindrad och vill studera, så läs även avsnitt 1.4.

De flesta svenska stipendier är till för ungdomar dvs upp till 28–29 år. Detta beror på den svenska lagstiftningen. Undantag finns för t. ex vidareutbildning inom skola, vård och omsorg och graduate studies efter en första akademisk examen. Äldre universitet har också många stipendier utan åldersgränser.

Utdelningen du får är skattefri och du behöver inte betala tillbaka den. Den ska inte tas upp i din deklaration eller som inkomst.

Ansökningsprocessen steg för steg

Förberedelser

  • Slå upp de rubriker som passar in på dig geografiskt. Under respektive rubrik hittar du ett antal ID-nummer som hänvisar till fonder, du hittar dem i kapitel 5.
  • Läs fondernas villkor och välj ut några fonder som har ansökningsperioder som passar dig och där du uppfyller villkoren.
  • Om fonderna har en hemsida, ladda ner eventuell ansökningsblankett. Dubbelkolla sista ansökningsdatum och vilka bilagor de önskar. Saknas hemsida, ring eller skriv till fonden.